onsdag 19 september 2012

Läger Calella, Spanien!


Idag åkte jag och 6 simmare till Calella, lägret genomför vi tillsammans med 11 simmare från Helsingborg och Jesper Jonsson från Växjö. Från Järfälla är Josefin Eriksen, Linda Baron, Therese Nord, Ida Eriksen och Emma Rotstam med. Totalt 18 simmare och 3 tränare är med på lägret från de tre klubbarna.

Syftet med lägret är att lägga på extra mycket träning och överbelasta för att senare i höst kunna hämta hem superkompensationen. Vi har under 5-7 veckor stegrat träningen och nu passar det utmärkt med ett läger som riktar sig mot mängdträning. Totalt får vi in 13 simpass plus fysträning vilket innebär en träningsökning hos simmarna än normala veckor på hemmaplan. Det kommer att vara extra motiverande för simmarna att träna med nya simkompisar och att vi är på ett läger där vi kan fokusera på träning och allt runt omkring är ordnat på bästa sätt.

Vad är superkompensation?
Grunden i all träning är att kroppen ska med jämna mellanrum ska utsättas för belastningar som skiljer sig från det den är van vid. Under träningspasset bryts kroppen ner och prestationsförmågan minskar kortvarigt. Under återhämtningstiden ser kroppen till att bygga upp sig till ursprungsnivån och även lite till. Detta kallas för superkompensation. Om man kontinuerligt vill förbättra sin prestationsförmåga måste man öka träningsbelastningen. Gör man inte det kommer utvecklingen av den fysiska formen att avstanna.

Är återhämtningstiden för kort, kommer inte kroppen hinna bygg upp sig och nå superkompensation. Utan kroppen bryts ner och risken för överbelastningsskador och överträning är stor.
Är återhämtningstiden däremot för lång kommer kroppen återgå till ursprungsnivån och effekten av superkompensationen går förlorad pga. utebliven träningsstimulans.

På Regionslägret i Örebro förra helgen fick jag några bra tips från Malin som var med som idrottspsykolog. Det innebär att inför vissa pass ska simmarna sätt målsättning och efter passet utföra en utvärdering. Det betyder att simmarna ska i förväg få veta passet för att kunna sätta mål med träningen och efter passet i lugn och ro utvärdera efter sin målsättning. Det är inte ett helt nytt sätt att arbeta på men vi kommer att göra det utförligare än vanligt. På samma sätt ska simmarna sätt mål inför lägret för att efter lägret utvärdera sin insats och målsättning.

Idag bli det ett lugnare aeobt pass som är medley inspirerat eftersom vi rest till Calella. Vi kommer bl.a att köra balansövningar frisim med fenor, se övningarna i blogginlägget nedan.

                                                                                         Workout #6736 ‑ onsdag, 19 september  2012
                                                                                                   NIVÅ 7‑8 ‑ DISTANS(NIVÅ 7‑8)
                                                                                                        1 minute  rest between sets

     Meters     Time    Set Description                                EGY WORK STK  PACE
     ====== ========    ============================================== === ==== === =====
             3:15 PM    1 on 45:00 FYS ‑ FLEX + MAGE & RYGG                   L
                         ====================
      1,000  4:00 PM    1 x 1000 on 15:00 LINDELLS INSIM               REC    S  VF  0:45
        500  4:16 PM    1 x 500 on 10:00 BALANS FRISIM OLIKA ÖVNINGAR  REC    T  FR  1:00
                         ====================
      3,200  4:27 PM 4x{4 x 200 on 3:30 FRME, 1‑TÖ/SS, SS/TÖ, BEN, SS  EN1    T  IM  0:52
                         FÖRSTA 2 FOKUS TEKNIK, 3.E HÖGRE PULS, 4.E SS
                         ====================
        800  5:24 PM    8 x 100 on 2:00 25 UV + 50 ACC/RET ‑ 25 EZY    EN1    S  VF  1:00
                         START UPPFIRÅN
                         ====================
        200  5:41 PM    1 x 200 on 4:00 AVSIM, ALLA PÅ EN BANA KICK UV REC    S  VF  1:00
             5:45 PM    5,700 Meters ‑ Stress Value = 44


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar